Geplaatst op

MQTT (Message Queueing Telemetry Transport)

Message Queueing Telemetry Transport beter bekend als MQTT is een machine-tot-machine (M2M) data transfer protocol dat in een hoog tempo steeds bekender word.

Het MQTT princiepe werkt met publish / subscribe. Een temperatuursensor publisht de temperatuur naar de MQTT. MQTT noemen we dan MQTT-Broker. De temperatuur sensor heeft echt geen idee wie allemaal wil weten wat de temperatuur is. De app op je telefoon, een website, een programma of wat dan ook digitaal kan zich aanmelden op de Broker. Een Broker kan voorzien zijn van een inlog en draait meestal op poort 1883.

Wat voorheen vaak gebeurde is dat bijvoorbeeld een website elke x aantal seconden gaat kijken als er een update is in een database. MQTT werkt dat betreft anders, De Broker stuurt een signaal als er een update is.

Publish / Subscribe MQTT

Veel hobbyisten gebruiken de MQTT Broker naast hun Domoticz configuratie. Hier gaan we ook uitgebreid over schrijven! Het is een hele krachtige combinatie waar ook leuke combinaties mee gemaakt kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld een lichtsensor maken die detecteert als het donker wordt. Dit wordt dan naar de Broker gestuurd. Domoticz leest dit weer en weet dat dan de verlichting in de tuin aan moet. Maar zo kan je meer combinaties maken, als de brievenbus open is gedaan kan je een lampje laten branden en misschien zelfs wel een foto maken van de postbode.

In de komende blogs gaan we met voorbeelden komen hoe je domoticz mqtt en arduino kan combineren.