Geplaatst op

Raspberry Pi voor Home Automation

Vaak wordt de Raspberry Pi gebruikt als basis voor een entertainment systeem of een retro gaming station. Dit zijn mooie en vooral leuke toepassingen maar je kunt de Raspberry Pi ook als basis station / server gebruiken voor je Home Automation projecten. De Raspberry Pi 3 heeft alle features die je nodig hebt hiervoor. Een netwerk aansluiting, welke wij altijd prefereren boven de wireless optie die de Raspberry Pi 3 ook bezit. Daarnaast Bluetooth 4.1 en 4 usb aansluitingen voor eventueel extra rand apparatuur.

Raspberry Pi 3

De Raspberry Pi heeft een zeer kleine vormfactor als je deze naast een computer of zelfs een laptop legt. Hij heeft een volledige HDMI poort waardoor je ook kunt werken met muis, toetsenbord & beeldscherm en dus niet alles via een VNC of console hoeft te doen. Maar vooral ook de eenvoud waarmee de Pi geïnstalleerd en uitgebreid kan worden. Is de reden waarom wij hem als basis voor Home Automation projecten kiezen.

Voor Home Automation projecten zijn er verschillende software die je op de Raspberry Pi kunt zetten. Ieder heeft zijn voor en nadelen, een klein lijstje op random order.

  • OpenHab
  • PiDome
  • Domoticz
  • Home assisten
  • MajorDoMo

Wij zullen je uitleggen hoe je Rasbian op een Pi zet en dan deze als basis station inricht voor deze software. Ons voorbeeld zal leiden naar een Home Automation Server met Domoticz en MQTT als basis.

Om te kunnen werken met een Raspberry Pi heb je enkele dingen nodig. Onze ervaring is :

  • Micro SD kaart (advies 32gb)
  • Micro USB kabel (kan via computer maar wij adviseren een adapter zoals voor telefoon)
  • Netwerkkabel (voor stabiel snel internet)
  • Computer of Laptop met cardreader

Stappenplan Raspberry Pi installeren

Stap 1 : Download basis software
Download en installeer etcher van hier
Download Rasbian van hier (neem de Desktop versie)

Stap 2 : “brand” image
Stop Micro SD kaart in cardreader
Start Etcher op.
Selecteer de gedownloade image van Rasbian
Selecteer de Cardreader
Click Flash en wacht

Stap 3 : De Pi aansluiten
Stop de Micro SD kaart in de zijkant van de Pi
Verbind de netwerk kabel
Stop de Micro USB kabel met de Pi en stroom adapter

Je Rasberry start nu op!

Lees hier verder voor de verschillende manieren van “verbinden” met je Raspberry Pi en het installeren van Domoticz / MQTT zodat je Home Automation Server klaar voor gebruik is.